Ciecierzyca marki Halina – sposób na urozmaicenie diety
Jeśli najczęstszym dodatkiem do naszego obiadu były do tej pory ziemniaki, ewentualnie zastępowane kaszą bądź ryżem, warto nieco urozmaicić swoje posiłki. Smaczną, a przy tym pożywną i bogatą w wartości odżywcze alternatywą może być ciecierzyca marki Halina.
2018-10-18, 10:54

Cały świat w twojej kuchni

Ciecierzyca wyglądem i smakiem przypomina ziarna grochu, dlatego też bywa nazywana „grochem włoskim”. Dzięki wysokiej zawartości białka świetnie sprawdzi się jako główny składnik pełnowartościowych potraw, w tym również wegetariańskich i wegańskich. Po ugotowaniu możemy wykorzystać ją do przyrządzenia arabskich przysmaków – humusu i falafelu, a także pożywnych zup, sycących pasztetów, kotlecików oraz różnego rodzaju past czy sałatek. Cieciorka dobrze komponuje się z przyprawami, takimi jak: curry, kurkuma, tymianek, kolendra, rozmaryn, gałka muszkatołowa.

Produkt idealny zwłaszcza dla kobiet

W 100 g ciecierzycy marki Halina znajdziemy 19 g białka, co stanowi aż 44% średniego dziennego zapotrzebowania na ten składnik dla osoby dorosłej. Tym samym świetnie sprawdzi się w diecie wegetarian i wegan zastępując białko pochodzenia zwierzęcego. To również bogate źródło węglowodanów (50,2 g w 100 gramach produktu) oraz błonnika (11,9 g/ 100 g) korzystnie wpływającego na pracę układu pokarmowego. Dzięki temu potrawy przygotowane z ciecierzycy są sycące, a przy tym lekkostrawne.  Znajdziemy tam również miedź i mangan. Ten ostatni wpływa na produkcję tyroksyny, przekładającej się na dobrą pracę tarczycy, oraz usprawnia działanie systemu nerwowego.

 

Aby zapoznać się z pełnym asortymentem inspirujących i zdrowych produktów marki Halina zapraszamy na stronę: www.halina.eu  oraz na fanpage:

www.facebook.com/HalinaiBrittaNaTropieDobregoSmaku

KONTAKT / AUTOR
FlyPR
POBIERZ JAKO WORD
Pobierz .docx
Biuro prasowe dostarcza WhitePress
Copyright © 2015.  Dla dziennikarzy