Wegetariańskie chilli z kuskusem izraelskim marki Halina, awokado i serem pleśniowym
Wegetariańskie chilli z kuskusem izraelskim marki Halina, awokado i serem pleśniowym to idealna propozycja smacznego i pożywnego obiadu.
2019-01-07, 12:27

Składniki (2 osoby):

  • 1 woreczek kuskusu izraelskiego marki Halina (100 g)
  • 1 awokado (lekko miękkie)
  • 1/2 brokuła (ok. 200 g)
  • 2 serki pleśniowe (po 100 g)
  • 1/2 szklanki ciecierzycy marki Halina
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 100 g pomidorów
  • 1 średnia papryka
  • papryczka ostra (ilość według uznania)
  • 1 mała cebula
  • 3 cm imbiru świeżego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 1 limonka
  • szczypiorek lub kolendra
  • 2 łyżki oleju kokosowego (lub według preferencji)
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Przygotuj ciecierzycę według zaleceń producenta – namocz i ugotuj.
  2. Imbir, czosnek i cebulę obierz, drobno pokrój. Rozgrzej dużą patelnię, dodaj olej oraz pokrojone warzywa i smaż chwilkę do zeszklenia. Dodaj curry oraz kurkumę. Przesmaż przez ok. 1 minutę.
  3. Dodaj ugotowaną ciecierzycę, kukurydzę, pokrojone pomidory i papryki oraz mleczko kokosowe i koncentrat pomidorowy. Całość wymieszaj i duś pod przykrywką ok. 5 minut. Warzywa będą al dente, ale jeśli wolisz bardziej miękkie, gotuj dłużej. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem, curry oraz limonką.
  4. W międzyczasie ugotuj kuskus według zaleceń producenta. Ugotuj też brokuł, najlepiej na parze.
  5. Serki pleśniowe zgrilluj na patelni grillowej z obu stron, na średnim ogniu.
  6. Awokado przekrój na pół, wyciągnij pestkę, obierz ze skóry, pokrój i skrop limonką.
  7. Ugotowany kuskus podawaj z sosem curry, serem, pokrojonym awokado oraz brokułem. Posyp szczypiorkiem lub kolendrą. Aby zapoznać się z pełnym asortymentem inspirujących i zdrowych produktów marki Halina zapraszamy na stronę: www.halina.eu
KONTAKT / AUTOR
FlyPR
POBIERZ JAKO WORD
Pobierz .docx
Biuro prasowe dostarcza WhitePress
Copyright © 2015.  Dla dziennikarzy